Eendtopic

Eendsoorten in Nederland, welke leven hier nou eigenlijk?

← Terug naar verhalen 28 August, 2024

We kennen ze allemaal wel, tenminste we hebben de meest gangbare eenden vast wel een keer gezien! Maar welke leven er nou in Nederland en naar welke moet je direct je camera pakken als je er één ziet?

Wilde eend (Anas platyrhynchos):

Dit is de meest voorkomende eend in Nederland. De mannetjes (woerden) zijn herkenbaar aan hun glanzende groene kop, gele snavel, en grijze lichaam. De vrouwtjes zijn bruiner van kleur, wat hen helpt om zich te camoufleren.

Krakeend (Mareca strepera):

Een minder opvallende eend met een grijsbruin verenkleed. De mannetjes hebben een subtiele witte vleugelstreep die opvalt tijdens het vliegen.

Krakeend Mariet Verbeek / Waarnemingen.nl

Slobeend (Spatula clypeata):

Deze eend is herkenbaar aan zijn brede, lepelvormige snavel. De mannetjes hebben een felgroene kop, witte borst, en kastanjebruine flanken.

Slobeend Julian Bosch / Waarnemingen.nl

Bergeend (Tadorna tadorna):

Het is een bijzondere verschijning; Een grotere eend met een opvallend verenkleed. Ze hebben een wit lichaam, een zwarte kop en een brede, kastanjebruine band over hun borst.

Bergeend natura2000.vlaanderen.be

Deze soorten kun je in verschillende habitats tegenkomen, zoals meren, sloten, rivieren, moerassen en kustgebieden. Sommige eenden, zoals de wintertaling en de smient, komen voornamelijk in de winter voor als trekvogel.