Tips en inspiratie

Het geheim van de Z9: Is het echt zo snel al ze zeggen?

← Terug naar verhalen 23 January, 2024

In dit Beeldrecept ontdek je hoe een bijzondere foto tot stand is gekomen. Denk aan welke camera-instellingen, de nodige voorbereidingen en welke apparatuur je nodig hebt. Fotograaf Remko de Waal deelt in dit Beeldrecept het verhaal achter de totstandkoming van deze bijzondere afbeelding.

Hoi

Ciik heheiohwjeo
dsdsds

Welke voorbereidingen heb je getroffen?

De redactie van het Algemeen Nederlands Persbureau had mij benaderd met de vraag of ik het Europees Kampioenschap Drag, dat plaatsvond in Rotterdam, wou fotograferen. Waarbij negen dragqueens strijden om de titel Queen of the North-Continental. De winnaar vertegenwoordigt Europa voor de Miss Continental titel in Chicago. Omdat ik niet weet wat voor klussen ik per week tegen kan komen, heb ik altijd een variatie aan lenzen in mijn auto liggen. Hierdoor heb ik voor elke klus de geschikte apparatuur bij me. Voor deze klus heb ik verder geen speciale voorbereidingen getroffen.

Welke apparatuur en accessoires heb je gebruikt?

Voor het vastleggen van dit beeld en voor 90% van mijn werk, maak ik gebruik van een combinatie van apparatuur. In dit geval had ik twee Canon EOS R3 systeemcamera’s bij me. Eén daarvan was uitgerust met een Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USM objectief en de andere was voorzien van een Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM objectief. Deze duo-setup biedt me de flexibiliteit om zowel close-up details als bredere composities vast te leggen, waardoor ik in verschillende situaties optimaal kan presteren.

Ik raad je aan om aandacht te richten op bijzondere evenementen in je omgeving. Probeer te kijken naar wat voor bijzondere mensen er in je buurt wonen en ga daar fotograferen.
Remko

Wat zijn de instellingen die je hebt gebruikt?

Zoals ook op de foto is te zien, was het een vrij donkere ruimte. Daarom heb ik de ISO-waarde ingesteld op 5000 en gewerkt met een sluitertijd van 1/160e van een seconde, met een diafragma van f/2.8. Met deze instelling heb ik ervoor gezorgd dat ik een goed belicht beeld heb en geen bewegingsonscherpte.

Heb je nog ergens extra op gelet tijdens het fotograferen?

Ik heb de camera volledig op stil gezet, waardoor ik niet opviel tijdens het fotograferen en ik onopvallend kon bewegen. Het was erg fijn om zonder het duidelijke geklik van een spiegelreflexcamera, waar ik afgelopen jaren veel mee heb gewerkt, rond te kunnen lopen. Hierdoor kon ik ongehinderd werken en vastleggen wat ik voor ogen had.

KWAAAAK KWAAAAK KWAAAAK KWAAAAK KWAAAAK KWAAAAK KWAAAAK

Wat heb je bij deze foto aan bewerking gedaan?

Voor deze foto heb ik enkele aspecten bewerkt om de sfeer te versterken. Ik heb het contrast aangepast om ervoor te zorgen dat de details zo goed mogelijk naar voren komen. Door het fine-tunen van de levels worden schaduwen en hooglichten op een natuurlijke manier weergegeven en dit zorgt voor een gebalanceerde belichting. Ook heb ik de witbalans afgestemd om de juiste kleurtemperatuur te bereiken.