Kennismaken

Leer mij kennen; Shane jouw enthousiaste fotograaf

← Terug naar verhalen 28 August, 2024
Shane van Hattum foto: Jens de Wit

Aangezien ik een blog bedacht had bij deze nieuwe website ben ik daarmee ook een verplichting aangegaan, geen vervelende in ieder geval. Dusj, laten we dan maar direct even kennismaken met elkaar!

Dit is Shane

Nou waarschijnlijk ben je er inmiddels achter, maar ik ben Shane van Hattum, de fotograaf achter duckdev. Geboren op 8 oktober 1998 in Amsterdam, net geen rasechte Amsterdammer. Want ik ben opgegroeid in Diemen. Daar groeide ik op samen met mijn ouders en oudere broer op in een super warme familie! En beoefen ik het wielrenner heel fanatiek, maar ben ik wel de vriendelijkste op weg en geniet ik van de aanwezigheid van mijn vriend.

 

Hoe het begon

Schijnbaar wist ik bijna vanaf mijn geboorte dat ik fotograaf zou worden, ik pakte vaak de camera af van mijn vader en toen ik zes was had ik mijn aller eerste digitale cameratje gekocht. (Waarschijnlijk nu weer helemaal in) Dit was een Kodak Easyshare C310. Een camera van 4 megapixel, die waarschijnlijk iets van €30,00 had gekost. En nu voor het dubbele op marktplaats wordt aangeboden.

Een dappere poging om toen iets te fotograferen

Vervolgens spaarde ik voor een serieuze spiegelreflex camera van 10.2 mp, de Sony A200. Op de basisschool kreeg ik een schoolkrantje, waar ik al foto’s maakte van mensen die we toen hadden geïnterviewd. Mijn Sony was een echte held daarin. Jammer genoeg ging die camera kapot, en kwam de vervanger een Sony A350. En gingen we weer in megapixel omhoog. (14,2mp).

 

In de jaren die daarop volgde, groeide mijn kennis en begon ik mij in steeds meer te verdiepen in fotografie. Ik kocht een Nikon D7200, een flitser, meerdere lenzen. Het begon allemaal op het echte werk te lijken.

 

Toen kwam DutchPlaneFinders, een organisatie die ik had opgericht en samen met een team gingen we op pad om nieuws te maken, met daarbij ook foto’s natuurlijk. Ik kwam terecht bij pers events en maakte verhalen van mensen in hun werk.

Coen, werkzaam bij de Kustwacht dutchplanefinders / duckdev

Vanaf dat moment wist ik; hier wil ik meer mee doen! Ik schreef mij na lang dubben in bij de KvK en begon aan het avontuur van een ZZP’er. En al snel mocht ik voor verschillende toffe opdrachtgevers aan de slag en reis ik nu heel Nederland door, opzoek naar dat ene mooie plaatje!

Hoe de naam duckdev. ontstond

Bij het KvK kantoor heb ik mijn bedrijf ingeschreven met de naam duckdev. hoe de naam is ontstaan is eigenlijk super simpel; duck, eend en dev van development. Eerder dacht ik altijd dat ik nog websites wilde gaan ontwikkelen. Nu ontwikkel ik alleen foto’s. En de eend komt omdat ik dol ben op eendjes, ze zijn erg schattig en weerspiegelen goed mijn karakter! 🦆

KWAAAAK KWAAAAK KWAAAAK KWAAAAK KWAAAAK KWAAAAK KWAAAAK

Mijn stijl

Tijdens al die jaren van fotografie begon ik ook langzaam een stijl te creëren. Maar zelfs die past zich nog altijd aan omdat ik veel mooi vind. Het is daarom belangrijk om wel consistent te blijven en niet direct van alles en nog wat te proberen. Als ik wat nieuwe dingen wil proberen, ga ik vaak op pad met mensen die vanaf begin af aan betrokken waren bij duckdev. Zij vinden het altijd leuk om weer gefotografeerd te worden. Hun nieuwe foto’s en ik kan mijn stijl weer een beetje oefenen.

 

Maar hoe kenmerkt mijn stijl zich nou?
Ik probeer gebruik te maken van natuurlijke kleuren, zacht licht en realistische bewerking. Verder speel ik veel met scherpte diepte, zo zul je vaak iets op de voorgrond zien wat het beeld net even wat spannender maakt. En creëer ik op die manier ook het gevoel dat foto’s niet in scene zijn gezet (wat vaak ook niet het geval is)

Wil je nou echt heel graag weten hoe mijn stijl is? Neem dan een kijkje hier  In mijn portfolio komt echt goed tot z’n recht wat dit nou precies inhoudt.

De familie

Naast mijn familie is vlees en bloed heb ik ook nog een familie die mij helpt met de fotografie, zonder hun bestond duckdev. niet!

Het is namelijk mijn apparatuur, die elk hun eigen naam heeft. Zo kun je kennismaken tijdens een shoot met Walter (Nikon D850), Waldo (Nikon D6) of Zorro (Nikon Z9). Al is Walter inmiddels met pensioen, dus als je hem tegenkomt, wilde hij er waarschijnlijk even uit. Verder hebben alle objectieven, lichten ook een naam. Met hun kun je ook kennismaken op de familie pagina!

 

Dat iedere apparatuur heeft komt voort uit misschien een rare tik. Ik vind het belangrijk dat ik mijn apparatuur waar ik super dankbaar voor ben, ook waardeer. Mijn filosofie hierachter is, dat als iets geen naam heeft je het ook niet (zou) waarderen. Daarnaast een camera, objectief… Het leeft! Het klikt en beweegt. Dusj..

Kennismaken?

Lijkt het je leuk om nou ook kennis met mij te maken in het echie?

Bellen op het nummer 0640975829 vind ik gezellig. Maar mailen naar shane@duckdev.nl, mag natuurlijk ook!